WhatsApp-fraude komt steeds vaker voor

Een bekende stuurt je een WhatsApp-bericht en vraagt of je hem of haar kan helpen om een rekening te betalen. Hij of zij heeft dezelfde foto als de persoon die jij kent. Je ziet geen gevaar en helpt de persoon. Totdat je er later pas achter komt dat je te maken hebt met een oplichter.

Oplichters zoeken op Facebook naar een vriend of familie en kopiƫren de profielfoto van deze persoon om op deze manier zo geloofwaardig mogelijk over te komen.

In de eerste zes weken van dit jaar waren 77 mensen daadwerkelijk opgelicht en verloren in totaal 232.000 euro aan WhatsApp-fraude. Het ging hier om slachtoffers die bij de Fraudehelpdesk aan hadden geklopt. Slachtoffers die aangifte deden bij de politie zijn niet meegenomen

Het aantal fraudemeldingen nam de afgelopen weken enorm toe. Van december en tot en met februari waren en nog rond de 6000 tot 6500 gevallen per maand, in april waren dat er bijna 15.000. Het ging hier vooral om WhatsApp-fraude en Phishingmails.

“Maar bij WhatsApp-fraude zien we de grootste toename in slachtoffers” zegt een woordvoerder van de fraudehelpdesk. Omdat veel mensen meer zorgen hebben dan normaal, lijkt het aantal Whatsapp-fraude meldingen daardoor toe te nemen. Vaak is de oorzaak dat mensen het druk hebben en daarom niet twee keer nadenken voordat zij een beslissing maken.

Hoe kan je voorkomen dat ook jij slachtoffer wordt? Bel de persoon die om hulp vraagt of controleer dit door langs te gaan. Hiernaast kan je ook een vraag stellen waar alleen jij en de betreffende persoon antwoord op weten.

Bron: nos.nl


Wil jij meer weten over Whatsapp-fraude en wat je hier tegen kan doen? Meld je dan gratis aan voor onze Whitepaper ‘Whatsappfraude’ .