Pas op voor Wangiri-fraude

Wangiri fraude

Wangiri-fraude: bel nooit terug naar een onbekend nummer

‘Wangiri’ is Japans voor ‘één keer overgaan en stoppen’. Als je het slachtoffer bent van een poging tot wangiri-fraude word je vanaf een onbekend, buitenlands nummer gebeld. Na een enkele keer overgaan wordt er aan de andere kant weer opgehangen. De fraudeurs hopen dat je het nummer terugbelt en proberen je vervolgens zo lang mogelijk aan de lijn te houden.

Dit doen ze door je bijvoorbeeld een bandje van een beltoon, een ingesprekstoon of helemaal niets te laten horen. Zonder dat je het weet maak je dan verbinding en bel je naar een duur betaalnummer. Zo loopt je telefoonrekening snel op. Ons advies: bel nooit terug en blokkeer het telefoonnummer!

Waarschuwing voor toenemende Wangiri-fraude

Achter deze vorm van fraude zitten criminele organisaties, die veel geld ‘verdienen’ met deze praktijken. Via computers worden duizenden nummers in één keer gebeld met als doel dat er zo veel mogelijk mensen opnemen of terugbellen naar het betaalde nummer.

Deze praktijken zijn niet nieuw; al zeker 10 jaar maken mensen melding van deze oplichting. Met name afgelopen maand zien we weer een toename van het aantal inkomende gesprekken. Daarom waarschuwen we onze klanten opnieuw actief om ongewenste kosten te voorkomen.

De nummers waarmee Wangiri fraude wordt gepleegd zijn meestal buitenlandse servicenummers uit landen buiten Europa. Deze nummers zijn vergelijkbaar met de Nederlandse 0900-nummers. De prijzen per minuut naar zo’n nummer worden bepaald door de persoon of organisatie die dit nummer heeft geregistreerd. Om die reden kunnen mobiele providers dus ook geen invloed uitoefenen op deze kosten.

Hoe voorkom je wangiri-fraude?

Ben je gebeld door een onbekend nummer uit het buitenland? Bel dan nooit zomaar terug! Als je niemand kent in het land, kun je er vanuit gaan dat je met een fraudeur te maken hebt. Twijfel je over de betrouwbaarheid van een nummer waar je door gebeld bent? Google het telefoonnummer dan om te kijken of andere mensen klachten hebben gemeld.