Criminelen stelen 1 miljoen van man via sms-phishing

Criminelen hebben via sms-phishing 1 miljoen euro van een man uit Noord-Nederland weten te stelen, zo meldt Dagblad van het Noorden vandaag. De man ontving op zijn telefoon een sms-bericht dat van zijn bank afkomstig leek en meldde dat zijn bankpas was verlopen.

Sms-phishing

De gevolgen van sms-phishing

Om een nieuwe bankpas te krijgen moest de man zijn oude pas opsturen, wat hij ook deed. Daarnaast logde hij in op een phishingsite waar hij zijn gegevens invulde. Vervolgens werd er 1 miljoen euro van zijn bankrekening gestolen. “Zijn pas was echt aan vervanging toe”, zegt persofficier Gerben Wilbrink van het Openbaar Ministerie. “In goed vertrouwen stuurde hij zijn pasje op.”

Volgens Jeroen Houwink, officier van justitie van het Arrondissementsparket Noord-Nederland, gaat het om één van de grootste cybercrimezaken in Nederland. De criminelen die toegang tot de rekening van de man kregen maakten het geld over naar 140 katvangers, die elk zo’n 3.000 tot 4.000 euro ontvingen voor het wegsluizen van het gestolen geld. De daders zijn nog niet geïdentificeerd. “Maar de geldezel komt altijd in beeld. Daar is geen ontsnappen aan”, aldus Wilbrink.

Katvangers

Vandaag maakte Europol bekend dat bij een wereldwijde operatie tegen witwassen 3800 katvangers zijn geïdentificeerd, alsmede 386 personen die katvangers ronselden. Daarvan zijn er 228 aangehouden. In Nederland zijn bij de verschillende acties van september tot en met november 301 katvangers geïdentificeerd. Een aantal onderzoeken loopt nog.

“Money mules zijn een belangrijke schakel in het criminele proces bij bijvoorbeeld phishing. Money mules staan hun bankpas af waarmee zij criminelen in staat stellen geld wit te wassen. De money mules denken snel geld te verdienen, maar riskeren hiermee een strafblad, een straf in de vorm van een boete of taakstraf en een plek op de waarschuwingslijst van de banken”, zegt Caroline Sander, teamleider bij de Electronic Crimes Task Force (ECTF) van de Dienst Landelijke Recherche.

Bron: security.nl

Cybersecurity Universiteit

Wil jij mij weer weten over het verhogen van je online veiligheid? Meld je dan vóór 31 december 2019 aan voor onze online training voor slechts €20,- incl. btw.