App om paspoort en id-kaart uit te lezen in Apple App Store

ReadID

ReadID

Met de lancering van iOS 13 kunnen iPhone-gebruikers nu via NFC de RFID-chip op paspoorten en identiteitsbewijzen uitlezen. Het Nederlandse bedrijf InnoValor ontwikkelde een app genaamd ReadID die van de NFC-functie op de telefoon gebruikmaakt om de chip uit te lezen.

ReadID is al jaren beschikbaar voor Android, maar niet voor iOS. De NFC-functie op iOS-apparaten was namelijk nooit toegankelijk voor app-ontwikkelaars. Staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken stelde vorig jaar nog dat Apple de NFC-functie moest openstellen, om zo de betrouwbaarheid van DigiD te kunnen verhogen.

Game changer

Het beschikbaar maken van de NFC-functie op de iPhone is volgens InnoValor een “game changer” voor het verifiĆ«ren van identiteitsdocumenten. Het bedrijf stelt dat paspoortverificatie via NFC een betere gebruikerservaring biedt en een hoger succesratio heeft dan andere technologieĆ«n zoals OCR/optische verificatie of video-identificatie.

De app leest en verifieert de chip en geeft gevonden informatie vervolgens weer. InnoValor merkt op dat uitgelezen paspoortgegevens de telefoon niet verlaten en het geen persoonlijke informatie van gebruikers verzamelt. ReadID voor iOS vereist minimaal een iPhone 7 met iOS 13.