2020: het jaar van creepware

Wat is creepware?

2020 wordt het jaar waarin het fenomeen ‘creepware’ groot gaat worden. Dat voorspellen althans onderzoekers van de NortonLifeLock Research Group, onderdeel van Broadcom.

Selfie

In het afgelopen jaar hadden cybercriminelen het vooral voorzien op het stelen persoonsgegevens, maar dit jaar willen ze verder gaan door creepware in te zetten, verwachten de onderzoekers van NortonLifeLock. Creepware zijn applicaties die aanvallers kunnen gebruiken om persoonlijke aanvallen uit te voeren om hun slachtoffers in verlegenheid brengen, te pesten of op een andere manier het leven te verstoren.

Een duidelijk voorbeeld daarvan is FaceApp, de app die jouw gezicht er tientallen jaren ouder uit kon laten zien. FaceApp bleek allerlei gegevens over de gebruiker naar een server in het buitenland door te sturen. En er zijn nog veel meer van dergelijke apps, aldus NortonLifeLock. “We hebben meer dan 1.000 creepware en spionage-apps gevonden die Google inmiddels heeft verwijderd uit de Google Play Store.”

Ondanks deze actie vervangen nieuwe creepware-apps de verwijderde apps, aldus de onderzoekers.

Bron: channelconnect

Wil jij op de hoogte zijn van wat er speelt in de cybersecurity markt en jezelf hierin trainen? Meld je dan hier aan voor de Cybersecurity Universiteit e-learning.